Booking.com

Baru ni ada ternampak posting tentang pesakit Covid yang sedang bertarung nyawa dipindahkan guna isopod.

Pesakit TIDAK dapat bercakap atau makan atau kencing atau berak atau bergerak. Nyawa bergantung kepada mesin; sama seperti KOMA. Ubat pelali dan ubat tidur diberi untuk menahan sakit.

Bagi pesakit muda, setelah 20 hari, berat badan menurun, otot berkurangan, mulut dan tekak sakit, dan berkemungkinan terdapat kesan sampingan pernafasan dan jantung.

Inilah sebab mengapa warga emas atau mereka yg lemah tidak mampu menjalani keadaan yang perit ini. Ya Allah. 😢😢

Covid bukan demam selsema !

Bagi pesakit yang imun rendah dan diserang teruk; untuk makan tiub disambung terus ke perut, minum melalui tiub di hidung, ubat melalui tiub ke saluran darah, beg dilekatkan pada bahagian belakang untuk berak cair, tiub dari pundi kencing, wayar pada dada dan tangan untuk tekanan darah dan jantung, sekumpulan jururawat untuk membetulkan kedudukan tangan dan kaki, terlantar di atas tilam berisi air ais untuk menurunkan suhu yg kini melebihi 39C.

Seorang bekas pesakit Covid, Tuan Haji Zaini Atan dari kluster Jemaah Tabligh ada menulis sebuah buku yang menggambarkan penderitaan, kesakitan, perasaan yang beliau hadapi sepanjang berada di wad isolasi hospital selepas dijemput oleh ambulan di rumah.

Allah masih sayangkan beliau. Dalam keadaan masih trauma, beliau kuatkan diri untuk berkongsi dengan kita semua pengalaman sebenar beliau dari mula dijangkiti virus Covid sehingga beliau sembuh 100%.

Banyak tips bagus yang boleh digunapakai untuk melemahkan virus ni, walau telah dijangkiti. Lebih2 lagi waktu PKP yang kes harian cecah ribu-ribu.

Stok terhad.

Dapatkan Buku Pakcik Covid19 Klik Sini!

KOMEN FACEBOOK

TINGGALKAN KOMEN

Masukkan komen anda!
Masukkan nama anda

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.